IMPACT

LOWELL / MICHIGAN

Project Completed June 2019

New Construction 45,000 Square Feet

900 Seats

Features: Dedicated Worship, Dedicated Kid Wing, Cafe and Guest Experience

Exterior

VENEER BRICK
SIDING
GLAZING
EIFS
METAL WALL PANEL
ECHELON TRENDSTONE / TRENDSTONE PLUS
COLOR: ALMOND BARK, SHADOW GRAY
WOODTONE RUSTIC SERIES WINCHESTER BROWN LAP SIDING
TUBELITE 400 CURTAINWALL
4" STO THERM CI LOTUSAN EIFS
8" ATAS MPW

Intentional design

Located just a few blocks down from the historical downtown area of Lowell, Impact Church is planted adjacent to a massive park and recreational center with the site of one of the counties longest span timber pedestrian bridges. Locating the building in its current location not only sets up the Church with direct access to the park and the trails along the Grand River, it was also important for the Church to allow the city access to their parking lot for an overflow for the park.

 

The site was not without its challenges, the Grand River’s 100 year flood plain set a hard boundary line on the backside of the building. Setting the buildings finish elevation was also a challenge so that there was not a distinct drop from the street edge to the front of the building.

 

Risepointe is always looking to push the envelope when it comes to sustainable and affordable design for Churches. We strive to give our clients a great performing building both for its users and the environment. At Impact we designed our exterior wall assemblies, roof assembly, and horizontal surfaces with continuous thermal breaks to insure that the extreme temperatures that West Michigan feels do not hurt the interior environment of the building, combined with high efficiency mechanical units we are able to give Impact a high performing design.

 

The experience in the worship center is critical for Impact, thus we designed a dropped mechanical well for our high efficiency mechanical units to live. These mechanical units are then side fed into the worship center as well as the lobby. The benefits are many; few include fewer penetrations in roof surfaces, remove large units off the large span trusses (reducing steel costs), and virtually eliminating vibrations from penetrating into the worship center.

Credits

Architect:

Risepointe

Architect of Record

Jon Bugler

Project Consultant

Aaron Stanski

Principal Designer

Chris Strasser

Structural Design:

Comprehensive Engineering

MEPFP:

Matrix Engineering

Audio Video Lighting Acoustics:

Amplio Systems

Program

Worship Experience

Impact's previous Church home had some really unique experiences that we wanted to make sure were not lost in this new space. In an attempt to facilitate gathering together, large garage doors that lead you into the worship center are left open before and after the worship service, but as the service is set to begin the doors are closed, almost to signify a spiritual 'it's time to worship together'. 

Coffee and Togetherness

Another one of the uniquenesses of Impact was their mission to 'serve' coffee/beverages. We designed a cup wall that Church staff will grab from and fill before handing off to the visitor/member. The cafe has been designed to be integrated into the lobby so much so that the experience in the cafe will feel much like hanging out in a large kitchen or coffee shop. We really wanted to push the idea of togetherness. 

Kids and Students

The kids area was designed for kids. We have made the entrance into the kids area a tunnel with lights/textures/and jumping boxes. This space is sacred in that it is for the kids and the parents to feel safe and enjoyable. 

The JR/SR high room (ISM) is also designed for the students. We want students to feel that their space is grown up, but just enough so that they can feel comfortable to be a kid and run around play games or even just hang out and chat. The real design direction was to feel like a more flexible version of the main worship center, with the same garage doors.

Check Out HEARTLAND

Heartland_Exterior-Kids_04.jpg